Get in touch
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Scheepvaartonderneming Wantij - Al meer dan 30 jaar uw betrouwbare partner binnen de scheepvaart

Over ons.

Wij zijn Jan en Paula Fernhout en exploiteren met veel plezier ons schip De Wantij.
Door de week voert Jan het gezag alleen en is Paula met Gerjanne (2009) Harmen (2011) en Berjan (2014) aan de wal zodat de kinderen naar school kunnen. In de weekenden is het hele gezin compleet. Daarbij varieert het een beetje of dat aan boord is van het schip, of dat dat thuis op de wal is. Daar wordt doorgaans heel flexibel mee omgegaan. Wij hebben 2 medewerkers in dienst welke samen met Jan het schip varen en verantwoordelijk zijn voor het dagelijkse en periodieke onderhoud.


Wij varen met ons schip voor de NPRC. Dit is een coöperatie die voor ons op zoek gaat naar ladingen en in overleg met ons kijkt naar werk wat op dat moment passend is om te vervoeren.

Een stukje geschiedenis.

  1. Oorsprong

    Het oorspronkelijke schip Wantij werd in 1930 als sleepschip op de toenmalige werf van ‘De Haan & Oerlemans’ te Heusden, voor een Belgische opdrachtgever gebouwd. De afmetingen van het schip waren toen 67 meter lang, 8,20 meter breed, een diepgang van 2,50 meter met een tonnage van ongeveer 1.000 ton.

  2. Verkoop aan Duitse rederij

    Begin 1940 werd het schip verkocht aan de Duitse rederij ‘W.T.A.G.’ te Dortmund, een rederij die later samen met andere rederijen, opging in de rederij ‘Stinnes’. Het schip werd toen voornamelijk ingezet voor de vaart op de Duitse kanalen voor het vervoer van erts van Emden naar Dortmund.

  3. Aankoop

    In 1966 kocht grootvader Jan Fernhout de Wantij van de ‘W.T.A.G’, toen nog een sleepschip van 1.000 ton. Het schip kreeg de naam Wantij, waar hij samen met zijn zoon Piet Fernhout op ging varen. Het koopcontract bevatte als concurrentiebeding de clausule dat ze niet meer als sleepschip op de West-Duitse kanalen mocht terugkeren.

  4. Omgebouwd

    In 1968 werd de Wantij, bij scheepswerf ‘Grave’ te Grave, omgebouwd tot motorschip.

  5. Piet Fernhout werd zetschipper op de Wantij

    Piet Fernhout trouwde in 1972 met Bertha Veldman, een schippersdochter van het m.s. ‘Vecht’., ook al een oud schippersgeslacht. Tegelijkertijd werd hij zetschipper op de Wantij. In 1975 werden trimvullingen aangebracht en het aantal ruimen van 3 teruggebracht naar 2. In 1976 kwam er een aluminium luikenkap en een generator set voor de stroomvoorziening aan boord. In datzelfde jaar nam Piet het schip over van zijn vader. In de loop der jaren hebben Piet en Bertha een aantal verbouwingen aan het schip laten doen.

  6. Tal van aanpassingen

    In deze jaren werden er tal van aanpassingen doorgevoerd aan de Wantij. Zo kwam er in 1978 een boegschroefinstallatie en in 1979 een radar en hydraulische stuurinstallatie met automatische piloot. In 1983 werd als eerste van alle binnenvaartschepen in Nederland de Wantij voorzien van een zogenaamde ‘semibeun’. In 1986 werd de de woning compleet vervangen en vergroot. De bewoners waren in de loop der jaren uit de woning gegroeid. En in 1992 werd het middenschip met 30 cm verdiept, waardoor het tonnage werd vergroot naar 1.073 ton. Tevens werd er een nieuwe 'dennenboom' geplaatst met een modernere luikenkap.

  7. Omzetting eenmansbedrijf

    Echter in 1994 kwam het besef dat de Wantij voor de toekomst minder geschikt was voor de groeiende markt voor het vervoer van massagoed en containers. Het schip werd daarom voorzien van een nieuw laadruim en voorschip met grotere afmetingen. De afmetingen werden nu 79,78 meter lang, 8,98 meter breed, een diepgang van 3,02 meter met een tonnage van 1.543 ton, met een ruim met een lengte van 59,50 meter lang en 7,70 m breed en voorzien van een stalen vloer. Door het uitgebreide ballastsysteem is het schip, als een van de weinige schepen, geschikt om met 2 lagen lege containers onder bruggen van 4,50 meter door te varen, of met 3 lagen onder 6,80 meter. En het eenmansbedrijf wordt omgezet in een v.o.f. De 2 vennoten op dat moment zijn Piet Fernhout en Bertha Fernhout-Veldman.

  8. Een nieuwe vennoot

    In 1998 werd het schip voorzien van een containerstuurhut zodat met 3 lagen containers gevaren kon worden. De containercapaciteit werd daarmee vergroot van 54 naar 81 TEU. In 2000 kwam zoon Jan Fernhout aan boord en werd tevens vennoot in de onderneming.

  9. Compleet nieuw achterschip

    Omdat het uit 1930 stammende achterschip nog steeds leidde tot een (naar huidige begrippen) zeer hoog brandstof verbruik en het ook dringend uitgebreide reparaties behoefde, werd in 2002 besloten een compleet nieuw achterschip te bouwen. Dit volgens uitgekiend ontwerp in Chvaletice, Tsjechie, gebouwde achterschip leidde tot een brandstof besparing van 25%. De beide delen werden bij scheepswerf ‘Geertman B.V.’ te Zwartsluis samengebouwd. Deze werf verlengde tevens het laadruim met 2 meter zodat de capaciteit hiermee op 90 TEU is gekomen. De huidige afmetingen zijn nu 85,98 meter lang, 8,98 meter brede en een diepgang van 3,03 meter met een tonnage van 1653 ton. Met de sloop van het oude achterschip is de oude Wantij volledig in de hoogovens verdwenen, op het opstapje achteraan de roef na, dat stamt als enige nog van de oude ‘W.T.A.G. 125’ af.

  10. De derde generatie

    Jan trouwde in 2008 met Paula Fernhout-Veenstra en per 1 januari 2009 traden Piet en Bertha uit de v.o.f. en komt Paula Fernhout-Veenstra als jongste vennoot in de v.o.f. Daarmee zijn zij dus de derde generatie op de Wantij.

  11. Grote brand aan boord

    In oktober 2009 is er een nieuwe motor gezet, dit omdat de oude na het lossen in elkaar gelopen was. In 2014 is er een grote brand in de machinekamer geweest. Hierdoor is de complete machinekamer, op de hoofdmotoren na, vernieuwd.

  12. Her-motoriseren

    In 2018 hebben wij de grote stap gezet om te her-motoriseren. Er staan nu 2 DAF-PACCAR MX 13 motoren in. Ook is er in de loop der jaren diverse apparatuur vernieuwd en bijgekomen. Voor een up-to-date overzicht verwijzen wij u naar de scheepsgegevens.

Share by: